Skip to content
Home » the sphinx

the sphinx

Zodiaku është një projeksion rrethor i yjësive. Si shënohet fillimi i një rrethi? Por Tempulli në Esna, afër Egjiptit Luxor, shfaq Zodiakun në mënyrë lineare. Zodiaku Esna na tregon se si të lashtët shënuan fillimin dhe fundin e Zodiakut. Më poshtë është Zodiaku Esna, që tregon yjësitë e Zodiakut që lëvizin në një procesion nga e djathta në të majtë në nivelin e poshtëm me procesionin në nivelin e sipërm që lëviz me biçikletë nga e majta në të djathtë, duke ndjekur më pas shigjetat e kthesës U.

Zodiaku linear në portikun e tempullit në Esna. Konstelacionet e Zodiakut janë të rrethuar me të kuqe. Sfinksi (i rrethuar në të gjelbër) kryeson procesionin e Zodiakut. Virgjëresha fillon procesionin dhe Luani është i fundit.

Sfinksi kryeson procesionin e yjësive. Sfinks do të thotë ‘për t’u lidhur’ dhe është koka e një gruaje e bashkuar me trupin e një luani. Direkt pas sfinksit vjen Virgjëresha, plejada e parë në procesionin e zodiakut. Konstelacionet e zodiakut më pas ndjekin Virgjëreshën në sekuencë standarde me plejadën e fundit, në pjesën e sipërme të majtë, duke qenë Luani. Zodiaku Esna tregon se ku filloi zodiaku (Virgjëresha) dhe ku mbaroi (Luani).

Vargu i Sfinksave – Koka e gruas në trupin e Luanit, e para dhe e fundit në Zodiak

Ne mund të lexojmë Historinë e Lashtë të Zodiakut duke filluar me Virgjëreshën dhe duke përfunduar me Luanin.