Skip to content
Home » Polemika e Noes: A mund të ketë ndodhur ajo Përmbytje?

Polemika e Noes: A mund të ketë ndodhur ajo Përmbytje?

  • by
Media e Brigjeve të largëta Media/Botimi i ëmbël, CC BY-SA 3.0,
përmes Wikimedia Commons

Kur filmi “Nuhu” doli në vitin 2014 kishte shumë bujë dhe polemika. Kritikët vunë në pikëpyetje komplotin për mosndjekjen e tregimit biblik. Në botën islame, disa vende e ndaluan filmin pasi ai përshkruante vizualisht një profet, rreptësisht i ndaluar në Islam. Por këto çështje janë të vogla kur krahasohen me një polemikë shumë më të thellë dhe më të gjatë.

A ndodhi vërtet një përmbytje e tillë mbarëbotërore? Kjo është një pyetje që ia vlen të bëhet.

Kultura të shumta në mbarë botën ruajnë legjendat e një përmbytjeje të madhe në të kaluarën e tyre. Nuk ka mite të krahasueshme të fatkeqësive të tjera si tërmetet, vullkanet, zjarret apo murtajat në kaq shumë kultura të shpërndara gjerësisht si këto përmbytje. Pra, ekzistojnë dëshmi antropologjike për kujtimet e një përmbytjeje globale të kaluar. Por a ekziston sot ndonjë provë fizike që tregon se përmbytja e Noes ka ndodhur në të kaluarën?

Fuqia e lëvizjes së ujit të përmbytjes shihet në cunami

Cunami godet brigjet e Japonisë në vitin 2011

Le të fillojmë duke hamendësuar se çfarë do t’i kishte sjellë tokës një përmbytje e tillë, nëse do të ndodhte. Sigurisht, një përmbytje e tillë do të përfshinte sasi të paimagjinueshme uji që lëvizin me shpejtësi dhe thellësi të mëdha në distanca kontinentale. Sasi të mëdha uji që lëvizin me shpejtësi të madhe kanë shumë energji kinetike (Energjia Kinetike=½*masa*shpejtësia2). Kjo është arsyeja pse përmbytjet janë kaq shkatërruese. Konsideroni fotot e 2011 të cunamit që shkatërroi Japoninë. Aty pamë dëmin e madh që shkaktoi energjia kinetike e ujit. Cunami kapi dhe barti lehtësisht objekte të mëdha si makina, shtëpi dhe varka. Madje në rrugën e tij dëmtoi reaktorët bërthamorë.

Ai cunam tregoi se si energjia e disa valëve ‘të mëdha’ mund të lëvizte dhe të shkatërronte pothuajse gjithçka në rrugën e tyre

Sedimentet dhe shkëmbinjtë sedimentarë


Një lumë i përmbytur në Ekuador. Uji është kafe, sepse uji me lëvizje të shpejtë bart shumë papastërti – sediment

Kështu, kur shpejtësia e ujit rritet, ai do të mbledhë dhe transportojë sedimente gjithnjë e më të mëdha. Grimcat e papastërtisë, pastaj rëra, pastaj shkëmbinjtë dhe madje edhe gurët barten së bashku me rritjen e shpejtësisë së ujit.

Kjo është arsyeja pse lumenjtë e fryrë dhe të përmbytur janë kafe. Ato janë të ngarkuara me sediment (dheu dhe shkëmb) të mbledhur nga sipërfaqet mbi të cilat ka udhëtuar uji.

Pamje ajrore nga Anglia që tregon ujin kafe të përmbytjes që hyn në oqean. Është kafe nga sedimentet
Sedimentet renditen në shtresa bazuar në madhësinë e grimcave edhe në një rrjedhë “të thatë”.

Kur uji fillon të ngadalësohet dhe humbet energjinë e tij kinetike, atëherë e lëshon këtë sediment. Kjo depozitohet në shtresa laminare, duke u dukur si shtresa petullash, duke rezultuar në një lloj shkëmbi të veçantë – shkëmb sedimentar.

Sedimentet nga cunami i Japonisë i vitit 2011 që shfaqin shtresa të shkëmbinjve sedimentarë të ngjashëm me petullat – shkëmbinj të vendosura nga uji në lëvizje. Marrë nga faqja e Shërbimit Gjeologjik Britanik

Shkëmbi sedimentar i formuar në Histori

Mund ta dalloni lehtësisht shkëmbin sedimentar nga shtresat e saj të markës tregtare të ngjashme me petullat e vendosura mbi njëra-tjetrën. Figura në të majtë tregon shtresa sedimentare rreth 20 cm të trasha (nga shiriti matës) të depozituara gjatë cunamit shkatërrues të vitit 2011 në Japoni.

Shkëmb sedimentar nga një cunami që goditi Japoninë në vitin 859 të erës sonë. Ai prodhoi gjithashtu shkëmbinj sedimentar me trashësi rreth 20-30 cm. Marrë nga faqja e Shërbimit Gjeologjik Britani

Cunami dhe përmbytjet e lumenjve lënë shenjat e tyre prapa në këta shkëmbinj sedimentarë shumë kohë pasi përmbytja është larguar dhe gjërat janë kthyer në normalitet.

Pra, a gjejmë shkëmbinj sedimentarë që janë, në mënyrë të ngjashme, shenja nënshkrimi për një përmbytje globale që Bibla pretendon se ka ndodhur? Kur pyet Që pyetni dhe shikoni përreth ju do të shihni se shkëmbi sedimentar fjalë për fjalë mbulon planetin tonë. Ju mund ta vini re këtë lloj shkëmbi me shtresë petullash në rrugët e prera të autostradës. Dallimi me këtë shkëmb sedimentar, krahasuar me shtresat e prodhuara nga cunami i Japonisë, është madhësia e cila është shumë herë më madhe. Si anash nëpër tokë, ashtu edhe në trashësinë vertikale të shtresave sedimentare ato zbehin shtresat e sedimentit të cunamit. Konsideroni disa foto të bëra nga shkëmbinjtë sedimentarë ku kam udhëtuar.

Shtresat sedimentare në mbarë botën

Formacione në brendësi të Marokut që shtrihen për shumë kilometra dhe janë qindra metra të trasha vertikalisht
Shkëmb sedimentar në Joggins, Nova Scotia. Shtresat anojnë rreth 30 gradë dhe grumbullohen vertikalisht më shumë se një kilometër në thellësi
Skarpata në Hamilton Ontario tregon shkëmbin sedimentar vertikal shumë metra të trashë. Kjo është pjesë e skarpatit të Niagarës që shtrihet për qindra milje
Ky formacion sedimentar mbulon një pjesë të mirë të Amerikës së Veriut
Formacionet sedimentare në një udhëtim nëpër Midwest të SHBA 
Vini re makinat (mezi të dukshme) për shkallë për t’u krahasuar me këta shkëmbinj sedimentarë
Formacionet sedimentare vazhdojnë e vazhdojnë…
Formacionet sedimentare të kanionit Bryce në Midwest të SHBA
Formacionet e larta sedimentare në lëvizje nëpër Midwest të SHBA 
Shtrirja kontinentale e shtresave sedimentare në Midwest të SHBA. Milje e trashë dhe e shtrirë anash për qindra milje. Marrë nga “Grand Canyon: Monument në Katastrofë” nga Dr. Steve Austin

Pra, një cunami shkaktoi shkatërrim në Japoni, por la shtresa sedimentare të matura në centimetra dhe zgjati në brendësi të tokës disa kilometra. Atëherë, çfarë i shkaktoi formacionet sedimentare gjigante dhe të gjithë kontinentit të gjetura pothuajse në të gjithë globin (duke përfshirë edhe fundin e oqeanit)? Këto maten vertikalisht në qindra metra dhe anash në mijëra kilometra. Lëvizja e ujit i bëri këto shtresa të pamasë në një moment në të kaluarën. A mund të jenë këta shkëmbinj sedimentarë nënshkrimi i përmbytjes së Noes?

Depozitimi i shpejtë i formacioneve sedimentare

Askush nuk argumenton se shkëmbi sedimentar me një shtrirje të pabesueshme masive mbulon planetin. Pyetja përqendrohet në atë nëse një ngjarje, si përmbytja e Noeut, hodhi shumicën e këtyre shkëmbinjve sedimentarë. Përndryshe, a i ndërtuan ato me kalimin e kohës një seri ngjarjesh më të vogla (si cunami i vitit 2011 në Japoni)? Figura në të majtë ilustron këtë koncept tjetër.

Ilustrim konceptual se si mund të ishin formuar formacione të mëdha sedimentare, përveç përmbytjes biblike. 

Në këtë model të formimit sedimentar (i quajtur neo-katastrofizëm), intervale të mëdha kohore ndajnë një sërë ngjarjesh sedimentare me ndikim të lartë. Këto ngjarje shtojnë shtresat sedimentare në shtresat e mëparshme. Pra, me kalimin e kohës, këto ngjarje ndërtojnë formacionet e mëdha që ne shohim sot në mbarë botën.

Formimi i tokës dhe shtresat sedimentare

Shkëmb sedimentar në ishullin Prince Eduard. Vini re se sipër saj është formuar një shtresë dheu. Me këtë ne e dimë se ka kaluar një periudhë kohore që kur uji i përmbytjes ka shtrirë këto shtresa

A kemi ndonjë të dhënë të botës reale që mund të na ndihmojë të vlerësojmë midis këtyre dy modeleve? Nuk është aq e vështirë të dallosh. Mbi shumë prej këtyre formacioneve sedimentare, mund të shohim se janë formuar shtresa dheu. Kështu, formimi i tokës është një tregues fizik dhe i vëzhgueshëm i kalimit të kohës pas depozitimit sedimentar. Toka formon në shtresa të quajtura prejardhje (Horizonti A – shpesh i errët me material organik, horizonti B – me më shumë minerale, etj.).

Diagrami model i horizonteve tipike të tokës
Shtresa e hollë e tokës (dhe pemëve) është formuar mbi shkëmbinj sedimentar në Midwest të SHBA. Meqenëse formimi i tokës kërkon kohë, kjo tregon se këta shkëmbinj sedimentarë janë hedhur pak kohë pasi shkëmbinjtë sedimentarë janë depozituar. 
Shtresa e tokës është qartë e dukshme në majë të shkëmbit sedimentar në Midwest të SHBA. Këta shkëmbinj u vendosën kështu dikur më parë

Bioturbimi i shtratit të detit dhe shkëmbinjtë sedimentarë

Jeta oqeanike do të shënojë gjithashtu shtresat sedimentare që formojnë dyshemetë e oqeanit me shenja të aktivitetit të tyre. Vrimat e krimbave, tunelet e molusqeve dhe shenjat e tjera të jetës (të njohura si bioturbimi) japin shenja treguese të jetës. Meqenëse bioturbimi kërkon pak kohë, prania e tij tregon kalimin e kohës që nga shtrirja e shtresave.

Jeta në fundin e deteve të cekëta, gjatë një intervali mjaft të shkurtër kohor, do të zbulojë shenjat e saj treguese. Ky quhet bioturbim
Testimi i modelit të sekuencave të katastrofës duke kërkuar prova të formimit të tokës ose bioturbimit në aeroplanët ‘Koha kalon’ 

Tokat dhe bioturbimi? Çfarë thonë shkëmbinjtë?

Të armatosur me këto njohuri, ne mund të kërkojmë prova të formimit të tokës ose bioturbimit në këto kufij të shtresave ‘Koha kalon’. Në fund të fundit, neokatastrofizmi thotë se këta kufij ishin ekspozuar në tokë ose nën ujë për periudha të konsiderueshme. Në atë rast, duhet të presim që disa nga këto sipërfaqe të kenë tregues të zhvilluar të dheut ose bioturbimit. Kur përmbytjet e mëvonshme i varrosën këto me kufirin kohor sipërfaqet e dheut ose bioturbimi gjithashtu do të ishin varrosur. Hidhini një sy fotove sipër dhe më poshtë. A shihni ndonjë dëshmi të formimit të tokës ose bioturbimit në shtresa?

Nuk ka dëshmi të shtresave të tokës ose bioturbimit në këtë formacion sedimentar në Midwest të SHBA

Nuk ka asnjë dëshmi të shtresave të tokës ose bioturbimit në foton e mësipërme ose atë më poshtë. Vëzhgoni foton e skarpatës së Hamiltonit dhe nuk do të shihni asnjë provë të ndonjë bioturbimi ose formimi të dheut brenda shtresave. Ne shohim formacione dheu vetëm në sipërfaqet e sipërme që tregojnë kalimin e kohës vetëm pasi shtresa e fundit është depozituar. Nga mungesa e ndonjë treguesi kohor si dheu apo bioturbimi brenda shtresave të shtresave duket se shtresat e poshtme janë formuar pothuajse në të njëjtën kohë me pjesën e sipërme. Megjithatë, të gjitha këto formacione shtrihen vertikalisht deri në 50-100 metra.

I brishtë ose i përkulshëm: Palosja e shkëmbinjve sedimentarë

Shtresat sedimentare të formuara në vitin 1980 nga mali i Shën Helensit ishin bërë tashmë të brishtë deri në vitin 1983. Marrë nga “Grand Canyon: Monument në Katastrofë” nga Dr. Steve Austin

Uji përshkon shkëmbinj sedimentar ku depoziton fillimisht shtresa sedimentare. Kështu, shtresat sedimentare të sapo shtruara përkulen shumë lehtë. Ato janë të përkuelshme. Por duhen vetëm disa vite që këto shtresa sedimentare të thahen dhe ngurtësohen. Kur kjo ndodh, shkëmbi sedimentar bëhet i brishtë. Shkencëtarët e mësuan këtë nga ngjarjet e shpërthimit të malit të Shën Helenas në vitin 1980, e ndjekur nga një çarje e liqenit në vitin 1983. U deshën vetëm tre vjet që ata shkëmbinj sedimentarë të bëheshin të brishtë. Shkëmbi i brishtë këputet nën stresin e përkuljes. Ky diagram tregon parimin.

Shkëmbi sedimentar bëhet i brishtë shumë shpejt. Kur është i brishtë, këputet kur përkulet

Skarpata e brishtë të Niagarës

Ne mund të shohim këtë lloj dështimi tek shkëmbi në skarpatën e Niagarës. Pasi u vendosën këto sedimente, ato u bënë të brishtë. Kur një shtytje më vonë shtyu lart disa nga këto shtresa sedimentare, ato u këputën nën stresin e prerjes. Kjo formoi skarpatën e Niagarës që shkon për qindra milje. 

Skarpati i Niagarës është shkëmb sedimentar që u thye nën stresin e prerjes dhe u shty lart (shtyrë lart) në një defekt
Skarpata e Niagarës është një shtytje që shtrihet qindra milje

Prandaj ne e dimë se shtytja që prodhoi skarpatin e Niagarës ndodhi pasi këto shtresa sedimentare u bënë të brishta. Kishte të paktën kohë të mjaftueshme midis këtyre ngjarjeve që shtresat të ngurtësoheshin dhe të bëheshin të brishta. Kjo nuk kërkon epoka kohë, por kërkon disa vjet, siç tregoi mali i Shën Helenit.

Formacionet sedimentare të lakueshme në Marok

Fotografia më poshtë tregon formacione të mëdha sedimentare të fotografuara në Marok. Ju mund të shihni se si formimi i shtresave përkulet si njësi. Nuk ka dëshmi të këputjes së shtresave as në tension (të shkëputur) ose në prerje (këputje anash). Prandaj i gjithë ky formacion vertikal duhet të ketë qenë ende i lakueshëm kur është përkulur. Por duhen vetëm disa vjet që shkëmbi sedimentar të bëhet i brishtë. Kjo do të thotë se nuk mund të ketë një interval kohor të rëndësishëm midis shtresave të poshtme të formacionit dhe shtresave të sipërme të tij. Nëse do të kishte pasur një interval ‘kalimi kohor’ midis këtyre shtresave, atëherë shtresat e mëparshme do të ishin bërë të brishta. Pastaj ato do të ishin thyer dhe këputur në vend që të përkuleshin kur formacioni të shtrembërohej.

Formacionet sedimentare në Marok. I gjithë formacioni përkulet si një njësi duke treguar se ai kishte qenë ende i zhdërvjellët (në vend të të qenit i thatë dhe i brishtë) kur ishte i përkulur. Kjo tregon se nuk ka kalim kohe nga fundi në majë të këtij formacioni

Formacionet e lakueshme të Grand Canyon

Skema e monoklinalit (përplasja e përkuljes) në Grand Canyon që tregon se ishte ngritur vertikalisht rreth 5000 këmbë – një milje. Përshtatur nga “Toka e Re” nga Dr. John Morris

Ne mund të shohim të njëjtin lloj lakimi në Grand Canyon. Dikur në të kaluarën, një shtytje (e njohur si monoklinal) ndodhi, e ngjashme me atë që ndodhi me Scarpmentin e Niagarës. Kjo ngriti një anë të formacionit një milje, ose 1.6 km, vertikalisht lart. Ju mund ta shihni këtë nga lartësia 7000 këmbë krahasuar me 2000 këmbë në anën tjetër të shtytjes. (Kjo jep një diferencë në lartësi prej 5000 këmbësh, e cila në njësi metrike është 1.5 km). Por kjo shtresë nuk u këput siç bëri skarpata e Niagarës. Në vend të kësaj, ajo u përkul si në fund ashtu edhe në pjesën e sipërme të formacionit. Kjo tregon se ai ishte ende i përkulshëm gjatë gjithë formacionit. Nuk kishte kaluar kohë e mjaftueshme midis depozitimeve të shtresës së poshtme dhe të sipërme që shtresat e poshtme të bëheshin të brishta.

Përkulja që ndodhi në Tapeats, në shtresën e ulët të formacioneve sedimentare të Grand Canyon. Marrë nga “Grand Canyon: Monument në Katastrofë” nga Dr. Steve Austin

Kështu, intervali kohor nga fundi në krye të këtyre shtresave ka një maksimum prej disa vitesh. (Koha që duhet që shtresat sedimentare të bëhen të forta dhe të brishta).

Pra, nuk ka kohë të mjaftueshme midis shtresave të poshtme dhe atyre të sipërme për një sërë ngjarjesh përmbytjesh. Këto shtresa gjigante shkëmbi u vendosën – në një sipërfaqe prej mijëra kilometrash katrorë – në një depozitim. Shkëmbinjtë japin dëshmi të përmbytjes së Noes.

Përmbytja e Noes vs Përmbytja në Mars

Ideja që përmbytja e Noeut të ketë ndodhur në të vërtetë është e pazakontë dhe do të kërkojë pak reflektim.

Sedimentim dhe përmbytje në Mars?

Por së paku, është udhëzuese të merret në konsideratë një ironi e ditëve tona moderne. Planeti Mars shfaq kanalizime dhe dëshmi të sedimentimit. Prandaj, shkencëtarët supozojnë se Marsi dikur u përmbyt nga një përmbytje e madhe.  

Problemi i madh me këtë teori është se askush nuk ka zbuluar ndonjëherë ndonjë ujë në Planetin e Kuq. Por uji mbulon 2/3 e sipërfaqes së Tokës. Toka përmban ujë të mjaftueshëm për të mbuluar një glob të lëmuar dhe të rrumbullakosur në një thellësi prej 1.5 km. Formacionet sedimentare me përmasa kontinentale që duket se janë depozituar me shpejtësi në një kataklizëm shkatërrues mbulojnë tokën. Megjithatë, shumë e konsiderojnë herezi të supozosh se një përmbytje si kjo ka ndodhur ndonjëherë në këtë planet. Por për Marsin ne e konsiderojmë atë në mënyrë aktive. A nuk është ky një standard i dyfishtë?  

Ne mund ta shikojmë filmin Noah si vetëm një ripërtëritje të një miti të shkruar si një skenar hollivudian. Por ndoshta duhet të rishqyrtojmë nëse vetë shkëmbinjtë nuk po qajnë për këtë përmbytje të shkruar mbi shkrime guri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *