Skip to content
Home » Cila është historia më e madhe e dashurisë ndonjëherë?

Cila është historia më e madhe e dashurisë ndonjëherë?

  • by

Nëse do të përmendni disa histori klasike dashurie, mund të sugjeroni Helenën e Trojës dhe Parisit (duke ndezur luftën e Trojës të dramatizuar në Iliadë), Kleopatrën dhe Mark Antonin (dashuria e të cilëve gërshetoi Romën në një luftë civile me Oktavianin/Augustus Cezarin), Romeon & Xhulieta, Bukuroshja dhe Bisha, ose ndoshta Hirushja & Princi simpatik. Në to, historia, kultura pop dhe trillimet romantike bashkohen duke ofruar histori pasionante dashurie. Këto lehtësisht magjepsin zemrat, emocionet dhe imagjinatën tonë.

Historia e dashurise se Ruthit dhe Boazit

Çuditërisht, dashuria që ndezi midis Ruth-it dhe Boazit ka rezultuar shumë më e qëndrueshme se çdo marrëdhënie dashurie. Ajo ende ndikon në jetën e të gjithë miliarda prej nesh që jetojmë sot. Degëzimet e tij jetojnë më shumë se tre mijë vjet pas takimit të këtyre të dashuruarve. Në vend të historive të dashurisë tabloidike që zgjasin vetëm një moment kalimtar, dashuria e tyre i ka tejkaluar të gjithë klasikët e përmendur më lart. Romanca e tyre është gjithashtu një tablo e një dashurie mistike dhe shpirtërore të ofruar për ju dhe mua. Historia e Ruthit dhe Boazit trajton dashurinë ndërkulturore dhe të ndaluar. Ai modelon një marrëdhënie të shëndetshme midis një burri të fuqishëm dhe një gruaje të pambrojtur. Kështu i flet gjeneratës së sotme #UnëGjithashtu. Ai bëhet një plan për ne se si të krijojmë një martesë të shëndetshme. Me ndonjë nga këto masa, historia e dashurisë së Ruth & Boaz ia vlen të dihet.

Libri i Dhimbsuri në Bibël shënon dashurinë e tyre. Është një libër i shkurtër me vetëm 2400 fjalë. Kështu mund ti bëni një lexim të shpejtë (këtu). Ambjenti ndodh rreth vitit 1150 pes, duke e bërë këtë historinë më të vjetër nga të gjitha historitë e regjistruara të dashurisë. 

Filmi hollivudian që përshkruan historinë e Ruth Love

Historia e dashurisë së Ruthit

Naomi dhe burri i saj me dy djemtë e tyre largohen nga Izraeli për t’i shpëtuar thatësirës. Ata vendosen në vendin e afërt të Moabit (Jordani i sotëm). Pasi martohen me gra vendase, dy djemtë vdesin, ashtu si edhe burri i Naomit, duke e lënë atë vetëm me dy nuset e saj. Naomi vendos të kthehet në Izraelin e saj të lindjes dhe një nga nuset e saj, Rutha, zgjedh ta shoqërojë. Pas një mungese të gjatë, Naomi është kthyer në Betlehemin e saj të lindjes. Ajo është bërë një e ve e varfër dhe shoqërohet nga Rutha, një emigrante e re dhe e pambrojtur moabite.

Ruth dhe Boazi takohen

E pa të ardhura, Ruth del për të mbledhur grurin e lënë pas nga ekipet lokale të korrjes në ara. Te Ligji i Moisiut, si një rrjet sigurie shoqërore, kishte urdhëruar korrës që të linin disa drithëra pas në arat e tyre. Prandaj, të varfërit mund të mblidhnin ushqim dhe të mbijetonin. Rastësisht, Ruth e gjen veten duke mbledhur kokrra në arat e një pronari të pasur toke të quajtur Boaz. Boazi vë re Ruthën midis të tjerëve që punonte fort për të mbledhur drithërat e lënë pas nga ekipet e tij të punës. Ai i udhëzon kryepunëtorët e tij që të lënë drithë shtesë në fushë, në mënyrë që ajo të mblidhte më shumë.

Për shkak se ajo mund të mblidhte me bollëk në arat e tij, Rutha kthehej çdo ditë në arat e Boazit për të mbledhur grurin e mbetur. Boazi, gjithmonë mbrojtësi, siguronte që ekuipazhet e tij të mos ngacmojnë apo ngacmojnë Ruthën. Në vend të kësaj, ai i urdhëron ata të lënë më shumë grurë që ajo të mbledhë. Rutha dhe Boazi interesohen për njëri-tjetrin. Por për shkak të dallimeve në moshë, statusit social dhe kombësisë, asnjëri nuk bënte një lëvizje. Këtu Naomi hyn si krijuese ndeshjesh. Ajo e udhëzon Ruthin që të shtrihet me guxim në krah të Boazit natën, pasi ai të ketë festuar mbledhjen e të korrave. Boazi e kupton këtë si një propozim martese dhe vendos të martohet me të.

Shëlbuesi i farefisit

Por situata është më e ndërlikuar sesa thjesht dashuria mes tyre. Naomi është një e afërme e Boazit dhe meqë Rutha është nusja e saj, Boazi dhe Rutha janë të afërm nga martesa. Boazi duhet të martohet me të si një ‘ farefisi shpengues ‘. Kjo do të thoshte se sipas Ligjit të Moisiut, ai do të martohej me të ‘në emër’ të burrit të saj të parë (djali i Naomit). Në këtë mënyrë, ai do të siguronte edhe Naomin. Kjo do të bënte që Boazi të blinte arat e familjes së Naomit. Megjithëse kjo do t’i kushtonte Boazit, nuk ishte pengesa më e madhe. Kishte një tjetër të afërm më të ngushtë që kishte të drejtën e parë për të blerë arat e familjes së Naomit (dhe gjithashtu të martohej me Ruthin). 

Pra, martesa e Ruthës me Boazin varej nga fakti nëse një burrë tjetër donte përgjegjësinë për t’u kujdesur për Naomin dhe Ruthën. Në një mbledhje publike të pleqve të qytetit, ky i pari në radhë e refuzoi martesën. Ai e bëri këtë sepse vuri në rrezik pasurinë e tij. Kështu, Boazi ishte i lirë të blinte dhe të shpengonte pasurinë e familjes së Naomit dhe të martohej me Ruthën.

Trashëgimia e Ruthit dhe Boazit

Në bashkimin e tyre, ata patën një fëmijë, Obedin, i cili nga ana e tij u bë gjyshi i mbretit David. Zoti i premtoi Davidit se ‘një Krisht’ do të vinte nga familja e tij, me profecitë e mëtejshme në vijim. Shekuj më vonë, Jezusi lindi në Betlehem i njëjti qytet që Ruth dhe Boaz ishin takuar kohë më parë. Romanca, martesa dhe linja e tyre familjare rezultuan në pasardhës që sot janë baza për kalendarin pes dhe të es. Pushimet globale si Krishtlindjet & Pashkët numërohen gjithashtu ndër nënproduktet e asaj dashurie. Jo keq për një romancë në një fshat me pluhur mbi 3000 vjet më parë.

Përfytyrimi i një historie më të madhe dashurie

Boazi i pasur dhe i fuqishëm e trajtoi Ruthën, gruan e huaj të varfër, me kalorësi dhe respekt. Kjo flet kundër ngacmimeve dhe shfrytëzimeve tashmë të zakonshme në ditën tonë #UnëGjithashtu. Ndikimi historik i linjës familjare që prodhoi kjo romancë dhe martesë, e dallueshme sa herë që shënojmë datën në pajisjet tona, i jep kësaj historie dashurie një trashëgimi të qëndrueshme. Por historia e dashurisë së Ruth & Boaz është gjithashtu një pamje e një dashurie edhe më të madhe. Ju dhe unë jemi të ftuar në këtë.

Bibla na përshkruan në një mënyrë që ndjell Ruthën kur thotë:

do ta mbjell për vete në tokë;

Unë do t’i tregoj dashurinë time atij që e quajta ‘Jo i dashuri im’.

Osea 2:23

Profeti i Dhiatës së Vjetër Hozea (rreth 750 pes) filloi pajtimin në martesën e tij të prishur. Shkrimi e përdori këtë ribashkim për të përfytyruar Perëndinë duke u afruar tek ne, të padashurit, me dashurinë e Tij. Rutha gjithashtu hyri në tokë si një e padashur, por më pas iu shfaq dashuri nga Boazi. Po kështu, Perëndia dëshiron të tregojë dashurinë e Tij edhe ndaj nesh që ndihen larg dashurisë së Tij. Dhiata e Re (Romakëve 9:25) e citon këtë për të treguar se si Zoti arrin të dojë ata që janë larg Tij.

Si tregohet dashuria e Tij? Jezusi, ai pasardhës nga Boazi dhe Rutha, është Zoti të vijë në mish. Prandaj ai është ‘familjari’ ynë, ashtu siç ishte Boazi për Ruthën. Kështu, si Boazi pagoi për të shpenguar Ruthën, Jezusi pagoi për borxhin tonë ndaj Zotit në kryq, dhe kështu ai…

Jezusi e pagoi çmimin tonë

e dha veten për ne që të na shpengojë nga çdo ligësi dhe të pastrojë për vete një popull që është i tij, i etur për të bërë të mirën.

Titi 2: 14

Boazi ishte një ‘shëlbues i afërm’ që pagoi një çmim për të shpenguar Ruthën. Kjo ilustron në mënyrë eksplicite, se si në mënyrë të ngjashme, Jezui ‘familjari-shpëtimtari’ ynë, pagoi (me jetën e tij) për të na shëlbuar.

Një model për martesat tona

Mënyra se si Jezusi (dhe Boazi) pagoi për të shpenguar dhe më pas për të fituar nusen e tij, modelon se si mund të ndërtojmë martesat tona. Bibla shpjegon se si vendosim martesat tona:

Nënshtrohuni njëri-tjetrit nga nderimi për Krishtin.

Gratë, nënshtrojuni burrave tuaj, ashtu siç bëni ndaj Zotit. 23 Sepse burri është koka e gruas, ashtu si Krishti është kreu i kishës, trupi i tij, Shpëtimtari i së cilës ai është. 24 Tani, ashtu si kisha i nënshtrohet Krishtit, po ashtu edhe gratë duhet t’i nënshtrohen burrave të tyre në çdo gjë.

25 Burra, duajini gratë tuaja, ashtu si Krishti e deshi kishën dhe u dorëzua për të 26 për ta bërë të shenjtë, duke e pastruar me anë të larjes me ujë me anë të fjalës, 27 dhe t’ia paraqesë atë vetes si një kishë rrezatuese, pa njollë, rrudhë ose ndonjë të metë tjetër, por të shenjtë dhe të paqortueshme. 28 Në të njëjtën mënyrë, burrat duhet t’i duan gratë e tyre si trupat e tyre. Ai që do gruan e tij e do veten.29 Në fund të fundit, askush nuk e urrente trupin e vet, por ata ushqehen dhe kujdesen për trupin e tyre, ashtu si Krishti bën kishën – 30 sepse ne jemi gjymtyrë të trupit të tij. 31 “Për këtë arsye njeriu do të lërë babanë dhe nënën e tij dhe do të bashkohet me gruan e tij, dhe të dy do të jenë një mish i vetëm.” 32 Ky është një mister i thellë – por unë po flas për Krishtin dhe kishën. 33 Megjithatë, secili nga ju gjithashtu duhet ta dojë gruan e tij ashtu siç do veten e tij dhe gruaja duhet ta respektojë burrin e saj.

Efesianëve 5: 21-33

Boazi dhe Rutha e krijuan martesën e tyre mbi dashurinë dhe respektin. Kujdesi i Jezusit për kishën e tij është një model që burrat t’i duan gratë e tyre me flijime. Kështu që ne bëjmë mirë të ndërtojmë martesat tona mbi të njëjtat vlera.

Një ftesë dasme për ju dhe mua

Si në të gjitha historitë e mira të dashurisë, Bibla përfundon me një martesë. Çmimi që Boazi pagoi për të shpenguar Ruthën i hapi rrugën dasmës së tyre. Po kështu, çmimi që pagoi Jezusi ka hapur rrugën për dasmën tonë. Ajo dasmë nuk është figurative, por reale, dhe ata që pranojnë ftesën e tij të dasmës quhen ‘Nusja e Krishtit’. Siç thotë:

Le të gëzohemi dhe të gëzohemi dhe t’i japim atij lavdi! Sepse ka ardhur dasma e Qengjit dhe e tij nuse e ka bërë veten gati. 

Zbulesa 19: 7

Ata që marrin ofertën e Jezusit të shpengimit bëhen ‘nusja’ e tij. Kjo dasmë qiellore na ofrohet të gjithëve. Bibla përfundon me këtë ftesë për mua dhe ju që të vijmë në dasmën e Tij

Shpirti dhe nuse thuaj: “Eja!” Dhe ai që dëgjon le të thotë: “Eja!” Le të vijë ai që ka etje; dhe ai që dëshiron le të marrë dhuratën falas të ujit të jetës.

Zbulesa 22: 17

Marrëdhënia midis Ruth dhe Boaz është një model dashurie që ndihet ende sot. Është një pamje e romancës qiellore të Zotit që na do. Ai do të martohet si Nuse e Tij me të gjithë ata që pranojnë propozimin e Tij për martesë. Si çdo propozim për martesë, Oferta e tij duhet të peshohet për të parë nëse duhet ta pranoni. Filloni këtu me ‘planin’ e parashtruar që nga fillimi i historisë njerëzore dhe ndiqni zhvillimin e saj. Vini re se si parashikohet e gjitha shumë kohë më parë për të vërtetuar se me të vërtetë është Propozimi i Perëndisë.

Një tjetër adaptim i Librit të Ruthit në film

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *